Kortti on voimassa viisi vuotta

Vesityökortti

Oletko vesihuoltoalalla työskentelevä ja talousvettä käsittelevä henkilö ? Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen (1351/2006) mukaan tarvitset Valviran, eli Sosiaali-ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston vesityökortin.

Kenellä pitää olla vesityökortti?

Talousvettä koskeva vesityökortti pitää olla sellaisella henkilöllä, joka työskentelee yli 50 henkilön tarpeisiin tai yli kymmenen kuutiometriä talousvettä päivässä toimittavassa laitoksessa ja jonka työtehtäviin kuuluu talousveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä.

Talousveden laatuun vaikuttavilla toimenpiteillä tarkoitetaan esimerkiksi veden käsittelyyn liittyvien laitteiden asennusta, huoltoa, säätöä ja kunnostustyötä, talousveden kemikaalien käsittelyä sekä päivystystä. Toimenpiteet voivat koskea vesijohtoverkostoa, vesilaitosta tai vedenottamoa.

Suositeltavaa on, että myös pienempien laitosten talousveden laatuun vaikuttavia toimenpiteitä tekevät henkilöt suorittaisivat osaamistestin.

Traficom on hyväksynyt ammattikuljettajille suunnatun vesityökorttikoulutuksen ohjelmamme. Kuorma- ja linja-auton kuljettajien ammattipätevyyskoulutuksen koulutusohjelma Vesialan vastuullinen kuljettaja

Päiväys/Datum 07.03.2023 Dnro/Dnr TRAFICOM/35436/05.03.07/2023

Ammattikuljettajien vesihygieniapäivä

Koulutuspäivä on avoin ammattikuljettajille suunnattu jatkokoulutuspäivä, josta saa Traficomin ammattipätevyysmerkinnän. Kurssipäivän lopuksi järjestetään Valviran hyväksymä vesityökorttitesti, joka pätevöittää esimerkiksi vesiverkostojen rakentamiseen, vesi- ja viemäröintitöihin, yhdyskuntien vesihuoltotöihin tai puhtaan veden kuljetuksiin.

Koulutukseen sisältyy

 • vesikemikaalien tuntemusta ja niiden kuljetusmääräyksiä
 • talousveden mikrobiologiset laatuvaatimukset
 • toimenpiteet vedenlaadun häiriötilanteissa
 • pintaveden, pohjaveden ja maaperän likaantumisriskit – kemikaalionnettomuustilanteissa toimiminen
 • lainsäädäntö ja talousveden valvonta
 • veden hankinta ja käsittely
 • vesijohtoverkostot
 • vesinäytteen otto

Millainen testi on?

Testi suoritetaan sähköisesti Valviran osaamistestausjärjestelmä OSTIssa testaajan valvonnassa. Tarvitset sähköpostiosoitteen ja tietokoneen tai mobiililaiteen ( älypuhelin, tabletti).

Järjestelmään kirjaudutaan suomi.fi-tunnuksilla ( verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne ). Testissä on 30 monivalintakysymystä, ja testin läpäisyyn vaaditaan 22 oikeaa vastausta. Aikaa testin suorittamiseen on yksi tunti.

Valvira vastaa osaamistestin kysymyksistä ja testausjärjestelmästä. Testin voi suorittaa testiin osallistuvan valinnan mukaan joko suomeksi tai ruotsiksi. Testattava voi vaihtaa testikielen testijärjestelmässä.

Jos testattava tarvitsee erikoisjärjestelyitä, niistä sovitaan erikseen. Erikoisjärjestelyjä voidaan tehdä esimerkiksi lukihäiriön vuoksi.

Testi ja koulutus

Osaamistestit ja koulutukset

Koulutusmateriaalina käytämme Vesi- ja viemärilaitosyhdistyksen julkaisemaa opasta: Vesilaitostekniikka ja hygienia sekä kouluttajan omaa materiaalia.

Koulutuksen sisältö

Koulutus sisältää tietoa veden mikrobiologiasta, henkilökohtaisesta hygieniasta, vesikemiasta, veden puhdistustekniikoista, veden käyttötarkkailusta, näytteenotosta ja veden laatuun liittyvästä lainsäädännöstä.

Milloin koulutuksia järjestetään?

Järjestämme avoimia koulutuksia ja yritysten eri kokoisille ryhmille suunnattuja täsmäkoulutuksia.

Avoin koulutus järjestetään kun osallistujia on vähintään 5. Hintaan sisältyvät koulutusmateriaalit, korttikulut ja ohjelmaan merkityt tarjoilut.

Koulutuskalenteristamme löytyvät koulutusten ajankohdat ja kurssipaikat. Mahdollisuus on osallistua myös pelkkään testiin sopimuksen mukaan.

Koulutuksen peruuttaminen

Koulutustilaisuuksien peruutukset tulee tehdä 7 päivää ennen tilaisuutta. Mikäli osanotto peruutetaan tämän jälkeen, veloitetaan järjestelykuluina 50 €.

Mikäli osallistumista ei ole peruutettu ollenkaan, veloitamme koko tilaisuuden hinnan.

26 huhtikuu 2024
Koko päivä
Trooli,Panimokatu 2 A
Helsinki,00580Suomi

Järjestämme vesityökorttikoulutuksen Helsingissä Kalasatamassa osoitteessa Trooli Panimokatu 2A 00580 Helsinki perjantaina 26.04.2024 klo 8.30-16.00 Kurssin hinta on 190€ + alv 24%. Hintaan sisältyy koulutusmateriaalit ja korttikustannukset. Tarjoamme aamukahvit. HUOM ! […]

Vapaa pääsy

Lisää vesityökortista

Talousvesihygieniatestin suorittaminen

Lataa PDF tästä

Talousvesiasetuksen soveltamisohje

Lataa PDF tästä

Testin tietosuojaseloste

Siirry valvira.fi

Client Testimonials

“A testimonial from a client who benefited from your product or service. Testimonials can be a highly effective way of establishing credibility and increasing your company's reputation.”
Client Name
“A testimonial from a client who benefited from your product or service. Testimonials can be a highly effective way of establishing credibility and increasing your company's reputation.”
Client Name
“A testimonial from a client who benefited from your product or service. Testimonials can be a highly effective way of establishing credibility and increasing your company's reputation.”
Client Name

Ota yhteyttä

  Puhelin: +358 50 412 4705

  Sähköposti: [email protected]